hostap_cs: Initialization failed - ASUS WL-100 and Ricoh RL5C475 cardbus (tried a lot of different configs)

Friso Seyferth friso at amsternet.nl
Fri Jun 20 19:29:16 EDT 2003


 
 
-----Original Message-----
From: Friso Seyferth [mailto:friso at amsternet.nl] 
Sent: zaterdag 21 juni 2003 0:57
To: 'hostap at lists.ssh.com'
Subject: hostap_cs: Initialization failed - ASUS WL-100 and Ricoh
RL5C475 cardbus (tried a lot of different configs)
 
I am using the latest we patch V16 patch. I am using hostap_0.0.3,
pcmcia-cs-3.2.4, wireless tools latest version
Tried in kernel pcmcia on / off vs separate modules pcmcia-cs
Using a ricoh RL5C475 cardbus controller with an ASUS-WL-100 (prism2
compatible PCMCIA) card.
Before I had the wireless extensions 'half working' (did show up in
iwconfig), long delays and after running debian's ifup wlan0, the
extensions would apear in iwconfig, and after that it would list that
wlan0 no extensions. Ejecting/inserting card, loading unloading hostap
modules didn't matter. 
 
The latest messages are: 
 
Jun 20 16:02:14 1017DW-705 kernel: hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq
5, io 0x0100-0x013f
Jun 20 16:02:41 1017DW-705 kernel: hostap_cs: Registered netdevice wlan0
Jun 20 16:02:41 1017DW-705 kernel: hostap_cs: card initialization timed
out
Jun 20 16:02:41 1017DW-705 kernel: hostap_cs: Initialization failed
Jun 20 16:02:51 1017DW-705 kernel: wlan0:
TXRateControl/cnfSupportedRates setting to 0x8 failed
Jun 20 16:02:56 1017DW-705 kernel: wlan0: MAC port 0 enabling failed
Jun 20 16:02:56 1017DW-705 kernel: wlan0: could not enable MAC port
Jun 20 16:18:11 1017DW-705 -- MARK --
 
 
Now I am trying to install the whole thing again with kernel 2.4.18,
patched with we-14,we-15, using the pcmcia-cs package instead of the
in-kernel drivers because there was a report of certain delays and
freezes in 2.4.20 with iwconfig that I did experience the first time
around. 
 
I do have irq_mode=0 /etc/default/pcmcia (to make the ricoh work) and
pci=biosirq (/etc/lilo.conf/ append=)(because it is an old pentium 70 (a
dell gxmt 590 to be exactly))
 
Does anybody know what is going on? 
 
 
Friso Seyferth
www.amsternet.nl
 
At startup it generates the following dmesg. (different errors!)
 
Linux version 2.4.21 (root at 1017DW-705) (gcc version 2.95.4 20011002
(Debian prer
elease)) #6 Fri Jun 20 12:56:55 CEST 2003
BIOS-provided physical RAM map:
 BIOS-e820: 0000000000000000 - 00000000000a0000 (usable)
 BIOS-e820: 0000000000100000 - 0000000002000000 (usable)
 BIOS-e820: 00000000fec00000 - 00000000fec00800 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000fee00000 - 00000000fee00400 (reserved)
 BIOS-e820: 00000000fffc0000 - 0000000100000000 (reserved)
32MB LOWMEM available.
On node 0 totalpages: 8192
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 4096 pages.
zone(2): 0 pages.
Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=Linux ro root=305 pci=biosirq
Initializing CPU#0
Detected 89.816 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 178.99 BogoMIPS
Memory: 30060k/32768k available (1158k kernel code, 2324k reserved, 513k
data, 7
6k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 3, 32768 bytes)
Inode cache hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
Page-cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)
Intel Pentium with F0 0F bug - workaround enabled.
CPU:     After generic, caps: 000001bf 00000000 00000000 00000000
CPU:             Common caps: 000001bf 00000000 00000000 00000000
CPU: Intel Pentium 75 - 200 stepping 05
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfc87e, last bus=0
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Using BIOS Interrupt Routing Table
PCI: Using BIOS for IRQ routing
Limiting direct PCI/PCI transfers.
isapnp: Scanning for PnP cards...
isapnp: No Plug & Play device found
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir at monad.swb.de).
pty: 256 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with MANY_PORTS SHARE_IRQ
SERIAL_PCI IS
APNP enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
FDC 0 is a National Semiconductor PC87306
eth0: 3c5x9 at 0x300, 10baseT port, address  00 c0 4f d2 a9 5f, IRQ 10.
3c509.c:1.19 16Oct2002 becker at scyld.com
http://www.scyld.com/network/3c509.html
Linux agpgart interface v0.99 (c) Jeff Hartmann
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 4M
agpgart: no supported devices found.
[drm] Initialized tdfx 1.0.0 20010216 on minor 0
[drm] Initialized radeon 1.1.1 20010405 on minor 1
[drm:drm_init] *ERROR* Cannot initialize the agpgart module.
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with
idebus=xx
PIIXa: IDE controller at PCI slot 00:07.0
PIIXa: chipset revision 2
PIIXa: not 100% native mode: will probe irqs later
PIIXa: neither IDE port enabled (BIOS)
PIIXb: IDE controller at PCI slot 00:07.1
PIIXb: chipset revision 2
PIIXb: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
    ide1: BM-DMA at 0xffa8-0xffaf, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
hda: FUJITSU MPA3026AT, ATA DISK drive
blk: queue c02df180, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
hdc: TOSHIBA CD-ROM XM-5702B, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hda: attached ide-disk driver.
hda: task_no_data_intr: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
hda: task_no_data_intr: error=0x04 { DriveStatusError }
hda: 5126964 sectors (2625 MB), CHS=635/128/63, DMA
hdc: attached ide-cdrom driver.
hdc: ATAPI 12X CD-ROM drive, 256kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
Partition check:
 hda: hda1 hda2 hda3 hda4 < hda5 hda6 >
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP, IGMP
IP: routing cache hash table of 512 buckets, 4Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 2048 bind 2048)
Linux IP multicast router 0.06 plus PIM-SM
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
VFS: Mounted root (ext2 filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 76k freed
Adding Swap: 124956k swap-space (priority -1)
eth0: Setting 3c5x9/3c5x9B half-duplex mode if_port: 0, sw_info: 1311
eth0: Setting Rx mode to 1 addresses.
Linux PCMCIA Card Services 3.2.4
  kernel build: 2.4.21 unknown
  options:  [pci] [cardbus]
Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
PCI: Enabling device 00:0c.0 (0000 -> 0002)
PCI: Assigned IRQ 5 for device 00:0c.0
  Ricoh RL5C475 rev 80 PCI-to-CardBus at slot 00:0c, mem 0x10000000
    host opts [0]: [pci only] [io 3/6/1] [mem 3/6/1] [pci irq 5] [lat
32/176] [b
us 1/4]
    PCI card interrupts, PCI status changes
cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: excluding 0xa0700000-0xa0ffffff
memory_cs: mem0: anonymous: unknown size
hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
hostap_cs: 0.0.3 - 2003-05-18 (Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>)
hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
prism2_config()
hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x220-0x22f 0x268-0x26f
0x330-0x337 0
x378-0x37f 0x388-0x38f 0x3c0-0x3df 0x4d0-0x4d7
cs: IO port probe 0x0230-0x0267: clean.
cs: IO port probe 0x0270-0x032f: clean.
cs: IO port probe 0x0338-0x0377: clean.
cs: IO port probe 0x0380-0x0387: clean.
cs: IO port probe 0x0390-0x03bf: clean.
cs: IO port probe 0x03e0-0x04cf: clean.
cs: IO port probe 0x04d8-0x04ff: clean.
cs: IO port probe 0x0800-0x08ff: clean.
cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cs: IO port probe 0x0c00-0x0cff: clean.
hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 5, io 0x0100-0x013f
hostap_cs: Registered netdevice wlan0
prism2_hw_init()
hostap_cs: card initialization timed out
hostap_cs: Initialization failed
prism2: wlan0: operating mode changed 3 -> 2
wlan0: hfa384x_setup_bap - timeout after
wlan0: hfa384x_set_rid (rid=fc00, len=2) - failed - res=-110
wlan0: hfa384x_setup_bap - timeout before
wlan0: hfa384x_set_rid (rid=fc0e, len=34) - failed - res=-110
wlan0: hfa384x_setup_bap - timeout before
wlan0: hfa384x_set_rid (rid=fc84, len=2) - failed - res=-110
wlan0: TXRateControl/cnfSupportedRates setting to 0x8 failed
wlan0: hfa384x_setup_bap - timeout before
wlan0: hfa384x_set_rid (rid=fc02, len=34) - failed - res=-110
wlan0: prism2_open
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c10b3ca0, type=0, res=0)
wlan0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=c10b3ca0,
type=0, cm
d=0x0001, param0=0x0000, EVSTAT=0000)
wlan0: MAC port 0 enabling failed
wlan0: could not enable MAC port
wlan0: prism2_close
1017DW-705:~#
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.shmoo.com/pipermail/hostap/attachments/20030621/6c77973f/attachment.htm 


More information about the HostAP mailing list