Hostapd and MCS rates

Mathieu Slabbinck matty.slabbinck at gmail.com
Mon Jun 22 05:37:34 EDT 2015


dmesg doesn't show anything. I've added the logging to
ath9k_htc_set_bitrate_mask but I never see it passing by...

Kr

On Mon, Jun 22, 2015 at 10:46 AM, Krishna Chaitanya
<chaitanya.mgit at gmail.com> wrote:
> On Mon, Jun 22, 2015 at 2:06 PM, Mathieu Slabbinck
> <matty.slabbinck at gmail.com> wrote:
>> On Mon, Jun 22, 2015 at 10:28 AM, Krishna Chaitanya
>> <chaitanya.mgit at gmail.com> wrote:
>>> On Mon, Jun 22, 2015 at 1:55 PM, Mathieu Slabbinck
>>> <matty.slabbinck at gmail.com> wrote:
>>>> Done that now, but no immediate change is visible.
>>>> But before digging any deeper, can someone post me the correct hostapd
>>>> config to be able to have for example 72.2 MBit/s (mcs index 7) in n
>>>> mode?
>>>> Just to prevent bad config on my side.
>>>
>>> The below config should be fine in 2.4GHz, 11n, 20MHz, SGI enabled
>>> interface=wlan0
>>> ssid=test
>>> hw_mode=g
>>> channel=6
>>> beacon_int=100
>>> dtim_period=2
>>> max_num_sta=255
>>> rts_threshold=2347
>>> fragm_threshold=2346
>>> macaddr_acl=0
>>> auth_algs=3
>>> ignore_broadcast_ssid=0
>>> wmm_enabled=1
>>> ieee80211n=1
>>> ht_capab=[SHORT-GI-20]
>>
>> Thanks.
>>
>> That config together with iw cmd: iw dev wlan0 set bitrates ht-mcs-2.4 7 sgi-2.4
>> doesn't seem to change anything. captured packets are 1, 24 or
>> 54MBit/s but no mcs rates.
> ath9k has IEEE80211_HW_HAS_RATE_CONTROL enabled by default, so
> mac80211 simply conveys the rate mask to ath9k and it sends to FW as
> the rate control is implemented in FW. So from Host side i don't think
> we can do much
> except to confirm the mask information is passed down to the driver
> (some debugs in ath9k driver: ath9k_htc_set_bitrate_mask).
>
> BTW does your dmesg show any errors after setting the rates through iw?


More information about the HostAP mailing list