Laptop gets disconnected

Gustav Wetter gustav_wetter at hotmail.com
Tue Jul 20 07:41:32 EDT 2010


Hello!

I am having problems with my hostapd wireless AP and any help from you 
people out there would be greatly appreciated! I have done my best to 
explain the problem and copy and paste what I believe to be relevant 
debug output.



THE PROBLEM

I can connect to my wireless network with my laptop and everything works
 fine, but after a while (<5 minutes) I get disconnected. When I try 
to reconnect it does not work until I reboot the server/AP. It would 
probably suffice to just kill the hostapd process correctly and then 
restart it, but since I am new to the Linux world I don't know how.



THE SETUP

Server/AP

OS version: Ubuntu Server 10.04/Linux 2.6.31-21-generic-pae

hostapd version: hostapd v0.6.9

Wireless card model in AP: Atheros AR928X Wireless Network adapter

Wireless driver: athk9 (came with my Ubuntu installation, I think)

MAC-address Wireless card in AP: 00:22:43:66:21:4d



Laptop/Client

Wireless card model in laptop: Intel WiFi link 5300 AGN

MAC-address Wireless card in laptop: 00:21:6a:92:1c:36



Configuration file

This is the output of my hostapd.conf: sudo grep -v \# 
/etc/hostapd/hostapd.conf | grep -v "^$"



interface=wlan0

bridge=br0

driver=nl80211

logger_syslog=-1

logger_syslog_level=2

logger_stdout=-1

logger_stdout_level=2

dump_file=/tmp/hostapd.dump

ctrl_interface=/var/run/hostapd

ctrl_interface_group=0

ssid=dalvik[dot]no[dash]ip[dot]org

hw_mode=g

channel=1

beacon_int=100

dtim_period=2

max_num_sta=255

rts_threshold=2347

fragm_threshold=2346

macaddr_acl=0

auth_algs=1

ignore_broadcast_ssid=0

wme_enabled=1

wme_ac_bk_cwmin=4

wme_ac_bk_cwmax=10

wme_ac_bk_aifs=7

wme_ac_bk_txop_limit=0

wme_ac_bk_acm=0

wme_ac_be_aifs=3

wme_ac_be_cwmin=4

wme_ac_be_cwmax=10

wme_ac_be_txop_limit=0

wme_ac_be_acm=0

wme_ac_vi_aifs=2

wme_ac_vi_cwmin=3

wme_ac_vi_cwmax=4

wme_ac_vi_txop_limit=94

wme_ac_vi_acm=0

wme_ac_vo_aifs=2

wme_ac_vo_cwmin=2

wme_ac_vo_cwmax=3

wme_ac_vo_txop_limit=47

wme_ac_vo_acm=0

ieee80211n=1

eapol_key_index_workaround=0

eap_server=0

own_ip_addr=127.0.0.1

wpa=2

wpa_passphrase=password

wpa_key_mgmt=WPA-PSK

wpa_pairwise=TKIP

rsn_pairwise=CCMP





INFO FROM DEBUG OUTPUT

I run hostapd with the following command:



evilannanas at dalvik:~$ sudo hostapd -dd /etc/hostapd/hostapd.conf

[sudo] password for evilannanas:





hostapd starts and I get some debugging output:





Configuration file: /etc/hostapd/hostapd.conf

ctrl_interface_group=0

Opening raw packet socket for ifindex -1215979532

BSS count 1, BSSID mask ff:ff:ff:ff:ff:ff (0 bits)

SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=22 WE(source)=21 enc_capa=0xf

nl80211: Added 802.11b mode based on 802.11g information

Allowed channel: mode=1 chan=1 freq=2412 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=2 freq=2417 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=3 freq=2422 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=4 freq=2427 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=5 freq=2432 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=6 freq=2437 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=7 freq=2442 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=8 freq=2447 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=9 freq=2452 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=10 freq=2457 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=1 chan=11 freq=2462 MHz max_tx_power=20 dBm

Allowed channel: mode=0 chan=1 freq=2412 MHz max_tx_power=20 dBm

....

RATE[0] rate=10 flags=0x2

RATE[1] rate=20 flags=0x6

RATE[2] rate=55 flags=0x4

RATE[3] rate=110 flags=0x4

Passive scanning not supported

Flushing old station entries

Deauthenticate all stations

Mode: IEEE 802.11b  Channel: 1  Frequency: 2412 MHz

Using interface wlan0 with hwaddr 00:22:43:66:21:4d and ssid 
'dalvik[dot]no[dash]ip[dot]org'

SSID - hexdump_ascii(len=29):

     64 61 6c 76 69 6b 5b 64 6f 74 5d 6e 6f 5b 64 61   dalvik[dot]no[da

     73 68 5d 69 70 5b 64 6f 74 5d 6f 72 67            sh]ip[dot]org

PSK (ASCII passphrase) - hexdump_ascii(len=10):

     66 75 70 70 65 6c 6d 75 70 70                     password

PSK (from passphrase) - hexdump(len=32): 19 12 6b 2c 40 3a 05 1b 36 dd 
ab 6d 76 30 0f 57 fb 87 85 ce 1a 32 65 0f 06 00 bc 9e 76 47 ad 72

WPA: group state machine entering state GTK_INIT (VLAN-ID 0)

GMK - hexdump(len=32): [REMOVED]

GTK - hexdump(len=16): [REMOVED]

WPA: group state machine entering state SETKEYSDONE (VLAN-ID 0)

wlan0: Setup of interface done.





Everything seems fine so far and I connect my laptop to the AP. It 
generates the following output:



STA 00:21:6a:92:1c:36 sent probe request for broadcast SSID

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::proberesp cb

STA 00:21:6a:92:1c:36 sent probe request for our SSID

STA 00:21:6a:92:1c:36 sent probe request for our SSID

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::proberesp cb

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::proberesp cb

MGMT

mgmt::auth

authentication: STA=00:21:6a:92:1c:36 auth_alg=0 auth_transaction=1 
status_code=0 wep=0

  New STA

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.11: authentication OK (open 
system)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 MLME: 
MLME-AUTHENTICATE.indication(00:21:6a:92:1c:36, OPEN_SYSTEM)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 MLME: 
MLME-DELETEKEYS.request(00:21:6a:92:1c:36)

authentication reply: STA=00:21:6a:92:1c:36 auth_alg=0 
auth_transaction=2 resp=0 (IE len=0)

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::auth cb

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.11: authenticated

MGMT

mgmt::assoc_req

association request: STA=00:21:6a:92:1c:36 capab_info=0x411 
listen_interval=10

WME IE - hexdump(len=7): 00 50 f2 02 00 01 00

Validating WME IE: OUI 00:50:f2  OUI type 2  OUI sub-type 0  version 1

HT: STA 00:21:6a:92:1c:36 HT Capabilities Info: 0x0830

handle_assoc STA 00:21:6a:92:1c:36 - 20 MHz HT, num of 20MHz HT STAs 1

hostapd_ht_operation_update current operation mode=0x13

hostapd_ht_operation_update new operation mode=0x13 changes=0

  new AID 2

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.11: association OK (aid 2)

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::assoc_resp cb

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.11: associated (aid 2)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 MLME: 
MLME-ASSOCIATE.indication(00:21:6a:92:1c:36)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 MLME: 
MLME-DELETEKEYS.request(00:21:6a:92:1c:36)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: event 1 notification

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: start authentication

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state INITIALIZE

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.1X: unauthorizing port

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK_GROUP entering state IDLE

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state AUTHENTICATION

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state AUTHENTICATION2

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state INITPSK

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKSTART

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: sending 1/4 msg of 4-Way Handshake

WPA: Send EAPOL(version=2 secure=0 mic=0 ack=1 install=0 pairwise=8 
kde_len=0 keyidx=0 encr=0)

IEEE 802.1X: 00:21:6a:92:1c:36 TX status - version=2 type=3 length=95 - 
ack=0

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.1X: did not Ack EAPOL-Key frame 
(unicast index=79)

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: EAPOL-Key timeout

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKSTART

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: sending 1/4 msg of 4-Way Handshake

WPA: Send EAPOL(version=2 secure=0 mic=0 ack=1 install=0 pairwise=8 
kde_len=0 keyidx=0 encr=0)

IEEE 802.1X: 00:21:6a:92:1c:36 TX status - version=2 type=3 length=95 - 
ack=1

IEEE 802.1X: 123 bytes from 00:21:6a:92:1c:36

   IEEE 802.1X: version=1 type=3 length=119

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: received EAPOL-Key frame (2/4 
Pairwise)

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKCALCNEGOTIATING

WPA: PTK derivation - A1=00:22:43:66:21:4d A2=00:21:6a:92:1c:36

WPA: PMK - hexdump(len=32): 19 12 6b 2c 40 3a 05 1b 36 dd ab 6d 76 30 0f
 57 fb 87 85 ce 1a 32 65 0f 06 00 bc 9e 76 47 ad 72

WPA: PTK - hexdump(len=64): ad d9 e6 8d b5 07 41 06 8b a0 dc 75 e5 ca 53
 9f 72 dd b7 bc 11 8e 4b 26 39 f9 d0 09 c3 46 13 c1 89 13 e7 c9 50 a7 38
 8f 96 ad ee 02 b2 f8 92 36 aa e0 ca 0a 1d da 14 18 52 48 2d 02 a6 7f ab
 65

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKCALCNEGOTIATING2

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKINITNEGOTIATING

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: sending 3/4 msg of 4-Way Handshake

WPA: Send EAPOL(version=2 secure=1 mic=1 ack=1 install=1 pairwise=8 
kde_len=46 keyidx=1 encr=1)

Plaintext EAPOL-Key Key Data - hexdump(len=56): 30 14 01 00 00 0f ac 04 
01 00 00 0f ac 04 01 00 00 0f ac 02 0c 00 dd 16 00 0f ac 01 01 00 96 ad 
0c 20 bc 54 09 a7 fa bf 6d 81 e4 62 ac af dd 00 00 00 00 00 00 00 00 00

IEEE 802.1X: 00:21:6a:92:1c:36 TX status - version=2 type=3 length=151 -
 ack=1

IEEE 802.1X: 99 bytes from 00:21:6a:92:1c:36

   IEEE 802.1X: version=1 type=3 length=95

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: received EAPOL-Key frame (4/4 
Pairwise)

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state PTKINITDONE

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.1X: authorizing port

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 RADIUS: starting accounting session 
4BEB0D8C-00000001

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 WPA: pairwise key handshake completed (RSN)





Everything works fine, I can connect to the WLAN/LAN and Internet. After
 a short while, though, my laptop gets disconnected from the wireless 
network and I  am unable to reconnect unless I restart the server/AP 
running hostapd. I get the following debug output on the AP/server 
screen, I think it is related to my problem:





MGMT

mgmt::action

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.11: handle_action - unknown action
 category 7 or invalid frame

IEEE 802.11: Return unknown Action frame back to sender

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::action cb

MGMT (TX callback) ACK

mgmt::action cb

MGMT (TX callback) ACK



... and I also see this message in the log:



hostapd_wpa_auth_disconnect: WPA authenticator requests disconnect: 
STA 00:21:6a:92:1c:36 reason 2

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK_GROUP entering state IDLE

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state DISCONNECTED

WPA: 00:21:6a:92:1c:36 WPA_PTK entering state INITIALIZE

wlan0: STA 00:21:6a:92:1c:36 IEEE 802.1X: unauthorizing port





What does this mean ("unknown action category 7 or invalid frame" /  
"WPA authenticator requests disconnect: STA 00:21:6a:92:1c:36 reason 2" ?)
 Why do I get disconnected, and why can't I reconnect without restarting
 my AP? Is there anything wrong with my configuration? Thanks everyone!



Regards,

Gustav 		 	   		  
_________________________________________________________________
Hotmail: Trusted email with Microsoft’s powerful SPAM protection.
https://signup.live.com/signup.aspx?id=60969
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: http://lists.shmoo.com/pipermail/hostap/attachments/20100720/87cfa295/attachment.htm 


More information about the HostAP mailing list