WPA_Supplicant not scanning the AP

Mr. Maloomnahi maloomnahi at indiatimes.com
Tue Oct 9 06:25:12 EDT 2007


Hi,

The dump now after runing the wpa_supplicant command is as follows:

[root at localhost wpa_supplicant-0.5.8]# wpa_supplicant -Dmadwifi -c wpa_supplicant.conf -W -w -iath0 -ddd
Initializing interface 'ath0' conf 'wpa_supplicant.conf' driver 'madwifi' ctrl_interface 'N/A' bridge 'N/A'
Initializing interface (2) 'ath0'
EAPOL: SUPP_PAE entering state DISCONNECTED
EAPOL: KEY_RX entering state NO_KEY_RECEIVE
EAPOL: SUPP_BE entering state INITIALIZE
EAP: EAP entering state DISABLED
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=20 WE(source)=13 enc_capa=0xf
  capabilities: key_mgmt 0xf enc 0xf
WEXT: Operstate: linkmode=1, operstate=5
Own MAC address: 00:0f:b5:83:b9:c1
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=0
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=1
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=2
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=3
wpa_driver_madwifi_set_countermeasures: enabled=0
wpa_driver_madwifi_set_drop_unencrypted: enabled=1
Setting scan request: 0 sec 100000 usec
Added interface ath0
CTRL_IFACE - ath0 - wait for monitor
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x11043 ([UP][RUNNING][LOWER_UP])
Wireless event: cmd=0x8b06 len=8
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x11003 ([UP][LOWER_UP])
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'ath0' added
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan (broadcast SSID)
Trying to get current scan results first without requesting a new scan to speed up initial association
Received 331 bytes of scan results (1 BSSes)
Scan results: 1
No suitable AP found.
Setting scan request: 0 sec 0 usec
No enabled networks - do not scan
State: SCANNING -> INACTIVE
CTRL-EVENT-TERMINATING - signal 2 received
Removing interface ath0
State: INACTIVE -> DISCONNECTED
wpa_driver_wext_set_operstate: operstate 0->0 (DORMANT)
WEXT: Operstate: linkmode=-1, operstate=5
No keys have been configured - skip key clearing
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
wpa_driver_madwifi_set_drop_unencrypted: enabled=0
wpa_driver_madwifi_set_countermeasures: enabled=0
No keys have been configured - skip key clearing
Cancelling scan request
Cancelling authentication timeout
WEXT: Operstate: linkmode=0, operstate=6
[root at localhost wpa_supplicant-0.5.8]# wpa_supplicant -Dmadwifi -c wpa_supplicant.conf -W -w -iath0 -ddd
Initializing interface 'ath0' conf 'wpa_supplicant.conf' driver 'madwifi' ctrl_interface 'N/A' bridge 'N/A'
Initializing interface (2) 'ath0'
EAPOL: SUPP_PAE entering state DISCONNECTED
EAPOL: KEY_RX entering state NO_KEY_RECEIVE
EAPOL: SUPP_BE entering state INITIALIZE
EAP: EAP entering state DISABLED
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=20 WE(source)=13 enc_capa=0xf
  capabilities: key_mgmt 0xf enc 0xf
WEXT: Operstate: linkmode=1, operstate=5
Own MAC address: 00:0f:b5:83:b9:c1
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=0
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=1
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=2
wpa_driver_madwifi_del_key: keyidx=3
wpa_driver_madwifi_set_countermeasures: enabled=0
wpa_driver_madwifi_set_drop_unencrypted: enabled=1
Setting scan request: 0 sec 100000 usec
Added interface ath0
CTRL_IFACE - ath0 - wait for monitor
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x1002 ()
Wireless event: cmd=0x8b06 len=8
Ignore event for foreign ifindex 3
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x11043 ([UP][RUNNING][LOWER_UP])
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'ath0' added
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x11043 ([UP][RUNNING][LOWER_UP])
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'ath0' added
RTM_NEWLINK: operstate=0 ifi_flags=0x11003 ([UP][LOWER_UP])
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'ath0' added
State: DISCONNECTED -> SCANNING
Starting AP scan (broadcast SSID)
Trying to get current scan results first without requesting a new scan to speed up initial association
Received 331 bytes of scan results (1 BSSes)
Scan results: 1
No suitable AP found.
Setting scan request: 0 sec 0 usec
No enabled networks - do not scan
State: SCANNING -> INACTIVE

Dump after running the hostapd command is as follows : WPA-PSK setting

[root at localhost hostapd-0.5.8]# hostapd -Kt -ddd hostapd.conf
Configuration file: hostapd.conf
1191925432.268903: ctrl_interface_group=0
1191925432.269146: eapol_version=1
Configure bridge br0 for EAPOL traffic.
1191925432.294449: madwifi_set_iface_flags: dev_up=0
madwifi_set_privacy: enabled=0
BSS count 1, BSSID mask ff:ff:ff:ff:ff:ff (0 bits)
1191925432.339433: SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=20 WE(source)=13 enc_capa=0xf
1191925432.339545: eth1: IEEE 802.11 Fetching hardware channel/rate support not supported.
1191925432.339666: Flushing old station entries
madwifi_sta_deauth: addr=ff:ff:ff:ff:ff:ff reason_code=3
ioctl[IEEE80211_IOCTL_SETMLME]: Invalid argument
1191925432.339883: madwifi_sta_deauth: Failed to deauth STA (addr ff:ff:ff:ff:ff:ff reason 3)
Could not connect to kernel driver.
1191925432.339905: Deauthenticate all stations
madwifi_set_privacy: enabled=0
Mode: IEEE 802.11g  Channel: 11  Frequency: 0 MHz
madwifi_del_key: addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=0
madwifi_del_key: addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=1
madwifi_del_key: addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=2
madwifi_del_key: addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=3
madwifi_set_key: alg=WEP addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=0
madwifi_set_privacy: enabled=1
Using interface eth1 with hwaddr 00:14:78:8f:5e:49 and ssid 'SEMCO_AP'
1191925432.340129: SSID - hexdump_ascii(len=8):
     53 45 4d 43 4f 5f 41 50                           SEMCO_AP
1191925432.340155: PSK (ASCII passphrase) - hexdump_ascii(len=12):
     44 45 41 44 2d 42 45 45 46 2d 41 41               DEAD-BEEF-AA
1191925432.351538: PSK (from passphrase) - hexdump(len=32): 3a 3e 07 89 3a 02 ef 41 71 0a 12 bd f3 ac 21 4f 83 bb 70 8c 33 75 77 51 68 a7 9c fd 66 e4 e1 35
madwifi_set_ieee8021x: enabled=1
madwifi_configure_wpa: group key cipher=1
madwifi_configure_wpa: pairwise key ciphers=0xa
madwifi_configure_wpa: key management algorithms=0x2
madwifi_configure_wpa: rsn capabilities=0x0
madwifi_configure_wpa: enable WPA=0x1
1191925432.354136: WPA: group state machine entering state GTK_INIT (VLAN-ID 0)
1191925432.354184: GMK - hexdump(len=32): ad c3 53 6e 11 85 65 e2 bc 4b 94 e3 82 04 bc 35 91 95 7d ee 76 18 95 4c 00 cd aa 51 36 5a a6 45
1191925432.354207: GTK - hexdump(len=32): e5 25 cc cd 00 70 c4 82 5c 82 4b 60 d1 71 1b 36 1b 3f 7b a3 50 10 43 7a 21 6f 79 ee 73 20 01 e6
1191925432.354230: WPA: group state machine entering state SETKEYSDONE (VLAN-ID 0)
madwifi_set_key: alg=TKIP addr=00:00:00:00:00:00 key_idx=1
madwifi_set_privacy: enabled=1
1191925432.354614: madwifi_set_iface_flags: dev_up=1
1191925432.362709: eth1: Setup of interface done.
l2_packet_receive - recvfrom: Network is down
l2_packet_receive - recvfrom: Network is down

I have not selected the L2 packe receive in hostapd and wpa, would that be an issue. Key and authentication process is WPA-PSK at both ends.

Thanks
PPN

--
My life has changed. What about yours?
Log on to the new Indiatimes Mail and Live out of the Inbox!


More information about the HostAP mailing list