Ricoh PCI-PCMCIA adapter in HostAP

Patrick Tran tptran at swissinfo.org
Fri Jan 9 12:25:35 EST 2004


hi all,
I intend to use a Ricoh PCI-PCMCIA adapter and a Dlink DWL 650 PCMCIA card
to turn a RH9 Desktop PC into an Access Point

Compiling the external PCMCIA_CS package and start pcmcia service, what I
had was:

root at futuplan root]# iwconfig
lo        no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11-DS  ESSID:"test"
          Mode:Master
          Encryption key:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

At this time, other WLAN card on an XP machines could not detect the signal
!!!

Because ifconfig doesnot show the wlan0 interface,I bring it up. Strangely,
wlan0 extension disappeared:

[root at futuplan proc]# ifconfig wlan0 up
[root at futuplan proc]# iwconfig
lo        no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     no wireless extensions.

and yet the Dlink card still blinking ???
Some searching on the mailing list showed that I have to load the i82365
module and assign some irq for it. I did load it but yet know how to assign
irq. 

Can anyone help me with some experience on this issue ?
Thanks alot and thanks for reading :-)
Patrick Tran
--------------------------------------------------------------
below is output from dmesg

Linux PCMCIA Card Services 3.2.7
  kernel build: 2.4.22 #2 Thu Dec 4 01:41:14 PST 2003
  options:  [pci] [cardbus] [apm]
Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
PCI: Found IRQ 9 for device 02:0b.0
PCI: Sharing IRQ 9 with 00:1f.4
  Ricoh RL5C475 rev 80 PCI-to-CardBus at slot 02:0b, mem 0x18000000
    host opts [0]: [isa irq] [io 3/6/1] [mem 3/6/1] [pci irq 9] [lat 32/176]
[bus 3/6]
    ISA irqs (default) = 3,4,7,12 PCI status changes
cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: clean.
hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
hostap_cs: 0.1.2 - 2003-11-02 (Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>)
hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
cs: IO port probe 0x0100-0x037f: excluding 0x378-0x37f
cs: IO port probe 0x0400-0x04ff: excluding 0x4d0-0x4d7
cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cs: IO port probe 0x0c00-0x0cff: clean.
hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 3, io 0x0100-0x013f
divert: allocating divert_blk for wlan0
hostap_cs: Registered netdevice wlan0
prism2_hw_init: initialized in 200 ms
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c9fa23e0, type=0, res=0)
wlan0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=c9fa23e0, type=0,
cmd=0x0021, param0=0xfd0b, EVSTAT=8010 INTEN=0010)
wlan0: interrupt delivery does not seem to work
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd0b, len=8)
Could not get RID for component NIC
hostap_cs: Initialization failed


_______________________________________________________________________
Dreaming of a Swiss Account? Get it here: http://freemail.swissinfo.org




More information about the HostAP mailing list