Senao 2511CD PLUS EXT2

Alberto Malvido amalvido#miranda at pasarela.tsc.uvigo.es
Thu Jun 26 11:11:30 EDT 2003


Hi to all,

I couldn't  assig one Irq other tan irq 0 to my Ricoh PCMCIA-PCI adapter, but I gave irq=3 to the Senao 2551 CD PLUS EXT2 card. I don't know if this way it's right. The hostap_cs driver loads fine, but this crash when try to get the RIDs of Card .

I attach dmesg ond lsmod output.

I qould be greatefull if someone can help me.

Best regards.


Linux PCMCIA Card Services 3.2.3
  kernel build: 2.4.20-3-k7 #1 Sun Jun 8 01:35:14 EST 2003
  options:  [pci] [cardbus] [apm]
Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
PCI: Enabling device 00:06.0 (0000 -> 0002)
PCI: No IRQ known for interrupt pin A of device 00:06.0. Probably buggy MP table.
  Ricoh RL5C475 rev 80 PCI-to-CardBus at slot 00:06, mem 0x10000000
    host opts [0]: [isa irq] [io 3/6/1] [mem 3/6/1] [no pci irq] [lat 168/176] [bus 2/5]
    ISA irqs (default) = 3,4,5,7,9,10,11,12 polling interval = 1000 ms
cs: memory probe 0xa0000000-0xa0ffffff: clean.
hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
hostap_cs: hostap_cs.c 0.0.0 2002-10-12 (SSH Communications Security Corp, Jouni Malinen)
hostap_cs: (c) Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>
hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
prism2_config()
hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x290-0x297 0x378-0x37f 0x3c0-0x3df 0x400-0x40f 0x4d0-0x4d7
cs: IO port probe 0x0298-0x0377: clean.
cs: IO port probe 0x0380-0x03bf: clean.
cs: IO port probe 0x03e0-0x03ff: clean.
cs: IO port probe 0x0410-0x04cf: clean.
cs: IO port probe 0x04d8-0x04ff: clean.
cs: IO port probe 0x0800-0x08ff: excluding 0x800-0x87f
cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
cs: IO port probe 0x0c00-0x0cff: clean.
hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 3, io 0x0100-0x013f
hostap_cs: Registered netdevice wlan0
prism2_hw_init()
prism2_hw_config: initialized in 17126 iterations
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=0)
wlan0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=cdfd2400, type=0, cmd=0x0021, param0=0xfd0b)
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd0b, len=8)
Could not get RID for component NIC
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=0)
wlan0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=cdfd2400, type=0, cmd=0x0021, param0=0xfd02)
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd02, len=8)
Could not get RID for component PRI
wlan0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 1000 usec
wlan0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=-1)
wlan0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd20, len=8)
Could not get RID for component STA
wlan0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 1000 usec
wlan0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=-1)
wlan0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd20, len=8)
wlan0: hfa384x_cmd_issue cmd reg was busy for 1000 usec
wlan0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=-1)
wlan0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
wlan0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc01, len=6)
wlan0: could not get own MAC address
wlan0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 1000 usec
wlan0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8000
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=-1)
wlan0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
wlan0: hfa384x_set_rid: CMDCODE_ACCESS_WRITE failed (res=-110, rid=fc00, len=2)
wlan0: Port type setting to 6 failed
wlan0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 1000 usec
wlan0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8000
wlan0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=cdfd2400, type=0, res=-1)
wlan0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
wlan0: MAC port 0 enabling failed



lsmod:

Module                  Size  Used by    Not tainted
floppy                 49596   0  (autoclean)
hostap_cs              41948   0  (unused)
hostap                 50884   0  [hostap_cs]
hostap_crypt            1424   0  [hostap]
ds                      6452   1  [hostap_cs]
i82365                 23120   1 pcmcia_core            38080   0  [hostap_cs ds i82365]
mousedev                4148   0  (unused)
input                   3520   0  [mousedev]
af_packet              13448   0  (unused)
nls_cp437               4380   0  (unused)
binfmt_aout             4388   0 8139too                15528   1 mii                     2432   0  [8139too]
nbd                    14500   0  (unused)
rtc                     6792   0  (autoclean)
ext2                   34688   1  (autoclean)
ext3                   63808   0  (autoclean)
jbd                    41764   0  (autoclean) [ext3]
ide-disk               12448   2  (autoclean)
ide-probe-mod           9744   0  (autoclean)
ide-mod               167736   2  (autoclean) [ide-disk ide-probe-mod]
unix                   15148   7  (autoclean)


 Message: 1
> Date: Mon, 23 Jun 2003 12:51:48 -0300
> From: "Guido Augustowski" <gha at fibertel.com.ar>
> Subject: Re: Ricoh RL5c475
> To: <hostap at shmoo.com>
> Message-ID: <005801c3399f$5c001b40$6500000a at warner>
> Content-Type: text/plain;	charset="iso-8859-1"
>
> Almavido: I´m having problems mailing directly to you, do you have another
> mail address?
>
> Sorry for the offtopic.
>
> Guido
>
> ----- Original Message ----- From: "Guido Augustowski" <gha at fibertel.com.ar>
> To: "amalvido" <amalvido#miranda at pasarela.tsc.uvigo.es>
> Cc: <hostap at shmoo.com>
> Sent: Monday, June 23, 2003 12:38 PM
> Subject: Re: Ricoh RL5c475
>
>
> Hi!
> I´ll tell you what I did:
> I´m using kernel 2.4.20 with the attached configuration.
> After booting with this kernel, I compiled PCMCIA-CS 3.2.4
> With that kernel and that PCMCIA-CS, I have no problems with the adaptor.
> The wireless PCMCIA has nothing to do with this, Ican take it out, and the
> Ricoh adaptor will still have no problems.
>
> This is the output of cat /proc/interrupts:
>
> 0:   58759234          XT-PIC  timer
> 1:         60          XT-PIC  keyboard
> 2:          0          XT-PIC  cascade
> 9:    5427251          XT-PIC  Ricoh Co Ltd RL5c475, hostap_cs
> 10:    1188478          XT-PIC  eth0
> 11:     671737          XT-PIC  eth1
> 14:     273204          XT-PIC  ide0
> NMI:          0
> ERR:          0
>
>
> In /etc/init.d/pcmcia I´m using "PCIC=i82365" and "PCIC_OPTS=".
> With this configurations, it is working perfect.
> If this doesn´t help you, tell me again and I´ll se what else can I do.
>
> Sorry for my bad English.
>
> Guido
>
> ----- Original Message ----- From: "amalvido" <amalvido#miranda at gate.tsc.uvigo.es>
> To: <gha at fibertel.com.ar>
> Sent: Monday, June 23, 2003 11:22 AM
> Subject: Ricoh RL5c475
>
>
>> Best regards,
>>
>> Thanks for your response.
>> I have a problem because my PCMCIA-PCI adapater don't get one IRQ, and I
> don't
>> know how fix this. The lspci output is same than your:
>>
>> CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c475 (rev 80)
>>
>> When did you buy your Adapter?.
>> Does this adapter get IRQ without the card inserted in?.
>> Could you sendme the dmesg output?
>> How do you compile kernel and driver?
>> How you install hostap or hostap_pci or hostap_plx driver?
>>
>> I will be gratefull of you can help me.
>>
>> Thank you very much.
>>
>>
>
>
>
> ------------------------------
>
> Message: 2
> Date: Mon, 23 Jun 2003 08:00:39 +0200
> From: Kieran Murphy <daffy at daffy.za.net>
> Subject: Re: Senao SL-2511CD Ext2 (Yang-Hwee TAN)
> To: hostap at shmoo.com
> Message-ID: <3EF69787.7060200 at daffy.za.net>
> Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
>
> Hi,
>
> I managed to find instructions on how to fix this problem on www.pccard.co.uk
> It seems that these bridges have problems assigning IRQ's
>
> I fixed the problem by specifying PCIC_OPTS="irq_mode=0" in me /etc/pcmcia.conf (for debian) using the i82365 PCIC driver.
> I use pcmcia-cs and not the kernel pcmcia support.
> Other hints are to put the PCMCIA bridge in the PCI Bus Master slot and force it to use a pci IRQ by adding pci_irq_list=<irq>,<irq> in PCIC_OPTS line. My understanding is there must be 2 irq's in the list.
>
> I hope this helps.
>
>
> Yang-Hwee TAN wrote:
>
>> Hi,
>>
>> i'm not sure what causes this no irq errors either.
>> recently, about a month ago, i bought a Richoh pcmcia adapter as well, and have the same error. at first i thought it was bios. i change the installation on another system with different bios, it didn't work too.
>> both m/boards did have pci bus v2.2 or higher.
>>
>> happen that the richoh card is valid for a refund, hence i went to get a refund for incompatible reason. i realised this Richoh cards seesm to have been revised and unable to be used for Wireless cards on Linux.
>> And it works well on Windows. I find it really strange, but i didn't have time to debug and figure more out of it at that time.
>>
>> May be others have similar experience with any recently bought Richoh adaptor cards, please share if you encountered and fixed it.
>>
>>
>> thanks,
>> yanghwee.
>>
>> - - -
>> On Fri, 20 Jun 2003 17:16:14 +0200
>> amalvido <amalvido at gts.tsc.uvigo.es> wrote:
>>
>>
>>
>>> Thanks dear Yang-Hwee.
>>>
>>> Your help it's very useful to me. I go forward, but I jey have some problems. Now I have next error message  whit dmesg:
>>>
>>> hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
>>> hostap_cs: hostap_cs.c 0.0.0 2002-10-12 (SSH Communications Security Corp, Jouni Malinen)
>>> hostap_cs: (c) Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>
>>> hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
>>> hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
>>> prism2_config()
>>> hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
>>> Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
>>> IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
>>> io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
>>> hostap_cs: RequestIRQ: Resource in use
>>> prism2_release
>>> : card already removed or not configured during shutdown
>>> release - done
>>> prism2_detach
>>> hostap_free_data: ap has not yet been initialized - skip resource freeing
>>>
>>> The Ricoh PCMCIA-PCI adapter isn't on control panel irq list, but it appears in lspci.
>>> In pcmcia file in /etc/sysconfig/ directory I wrote:
>>> PCMCIA=yes
>>> PCIC=i82365
>>> PCIC_OPTS="irq_mode=1"
>>> It's this fine.
>>>
>>> Thanks to All for your responses.
>>>
>>>
>>>
>>



-- 
Using M2, Opera's revolutionary -mail client: http://www.opera.com/m2/



More information about the HostAP mailing list