hostapd-2.3 using wired driver, crashes right after start

Jan Humme jan.humme at me.com
Mon Nov 3 14:10:09 EST 2014


I am trying to get hostapd-2.3 to run on my desktop computer, using the 
wired driver on a virtual ethernet port.

So I have downloaded and untarred hostapd-2.3.tar.gz, and adjusted the 
.config settings as follows:
> $ diff defconfig .config
> 13c13
> < CONFIG_DRIVER_HOSTAP=y
> ---
> > #CONFIG_DRIVER_HOSTAP=y
> 16c16
> < #CONFIG_DRIVER_WIRED=y
> ---
> > CONFIG_DRIVER_WIRED=y
> 23c23
> < CONFIG_DRIVER_NL80211=y
> ---
> > #CONFIG_DRIVER_NL80211=y


However hostapd seems to crash right after it starts up, not leaving 
much of a clue:

> $ sudo ./hostapd -dd hostapd.conf
> random: Trying to read entropy from /dev/random
> Configuration file: hostapd.conf
> ctrl_interface_group=0
> Opening raw packet socket for ifindex 9
> BSS count 1, BSSID mask 00:00:00:00:00:00 (0 bits)
> Using existing control interface directory.
> Completing interface initialization
> Mode: (null)  Channel: 1  Frequency: -1 MHz
> $

Running hostapd in gdb gives:
> Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
> 0x0000000000410867 in hostapd_set_freq (hapd=hapd at entry=0x669770, 
> mode=1, freq=-1,
>     channel=1, ht_enabled=0, vht_enabled=0, sec_channel_offset=0,
>     vht_oper_chwidth=0, center_segment0=0, center_segment1=0)
>     at ../src/ap/ap_drv_ops.c:572
> 572             if (hostapd_set_freq_params(&data, mode, freq, 
> channel, ht_enabled,


Here is my hostapd.conf:
> $ diff hostapd.conf.orig hostapd.conf
> 6c6,7
> < interface=wlan0
> ---
> > #interface=wlan0
> > interface=sta3
> 25a27
> > driver=wired
> 50c52
> < logger_syslog_level=2
> ---
> > logger_syslog_level=0
> 52c54
> < logger_stdout_level=2
> ---
> > logger_stdout_level=0

Anyone any ideas what might be wrong?

Thanks and best regards!


More information about the HostAP mailing list