[PATCH 00/20] wpa_s: p2p: support nl80211 P2P_DEVICE interface

Arend van Spriel arend at broadcom.com
Tue May 21 10:16:31 EDT 2013


On 05/21/2013 02:02 PM, Jouni Malinen wrote:
> On Tue, May 21, 2013 at 01:53:38PM +0200, Arend van Spriel wrote:
>> On 05/19/2013 09:08 PM, Jouni Malinen wrote:
>>> Thanks. I started applying commits, but had to stop with that pretty
>>> quickly since this broke number of things in my tests (including hostapd
>>> build and wpa_supplicant start).. I think I managed to fix most of the
>>> issues, but this still does not work in my hwsim tests.
>>
>> Can you elaborate what does not work in you hwsim tests. I tested
>> with your devel branch and I can connect and ping. However, I am
>> using 3.10-rc1 on the peer using P2P Device interface. Reason for
>> this is that it needs a nl80211 patch to make P2P_FIND succeed.
>
> I did not see device discovery working. hwsim0 shows Probe Request
> frames, but there was no reporting if Probe Request frames to
> wpa_supplicant and as such, no responses to these.
>
>>    commit 97990a060e6757f48b931a3946b17c1c4362c3fb
>>    Author: Johannes Berg <johannes.berg at intel.com>
>>    Date:   Fri Apr 19 01:02:55 2013 +0200
>>
>>        nl80211: allow using wdev identifiers to get scan results
>
> I'd assume I had that in my tests. I was using a wireless-testing.git
> snapshot. Anyway, whether I had that there or not does not matter since
> there is obviously at least one snapshot of the kernel where this breaks
> P2P completely at least for hwsim tests. I cannot apply such changes
> into hostap.git without protection that avoids regressions with any past
> kernel snapshot in the default configuration. It would be unfortunate if
> we have managed to push kernel changes in to claim support for this
> without it actually working. That would mean that there may be need for
> manual configuration to enable this in wpa_supplicant and/or a new
> capability bit in the kernel once things start working.
>
>> Another thing is that for P2P Device I use the same configuration
>> file, but that starts scanning on P2P Device for the networks
>> configured in it. So I patched wpa_supplicant_enabled_networks() to
>> return 0 if wpa_s->p2p_mgmt is 1.
>
> Hmm.. I don't think this would explain the issues I saw.
>

Trying to get an idea of the hwsim issues. I think I got the test 
environment pretty much set up, but I do get this:

Command '['../../wlantest/wlantest_cli', 'get_tdls_counter', 
'setup_conf_ok', '....] returned non-zero exit status 255
FAIL test_autogo_tdls
 

passed 1 test case(s) 

failed tests: ['test_autogo', 'test_autogo_tdls']

Is there a compilation flag missing in wlantest_cli?

Regards,
Arend



More information about the HostAP mailing list