hostapd stopped working after reboot

Daevid Vincent daevid at daevid.com
Wed Sep 19 03:32:07 EDT 2007


hostapd (0.4.9) stopped working today on my Gentoo server...

daevid ~ # /etc/init.d/hostapd restart
 * Starting hostapd ...
Configuration file: /etc/hostapd/hostapd.conf
ioctl(SIOCGIFINDEX): No such device
hostap driver initialization failed.
rmdir[ctrl_interface]: No such file or directory

This was all working fine yesterday. I had to reboot my server today, so
no doubt that is related as something must have been updated.

I see this bug, but I don't think that's exactly my issue, while the
error is the same, I don't have the problem he describes.
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=159646

# ifconfig
wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr
00-02-6F-09-B2-B4-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00  
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1599 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:48264 (47.1 Kb)  TX bytes:4090 (3.9 Kb)
          Interrupt:16 Base address:0xc100 

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:02:6F:09:B2:B4  
          inet addr:10.10.10.1  Bcast:10.10.10.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1 errors:0 dropped:10 overruns:0 frame:0
          TX packets:17 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0 
          RX bytes:342 (342.0 b)  TX bytes:3882 (3.7 Kb)
          Interrupt:16 Base address:0xc100 

Note, I don't have a wlan0ap, but that would come from hostapd I
suspect, if it were starting.

But the modules are loading...

# lsmod | grep host
hostap_cs              59156  3 
hostap                111108  1 hostap_cs

I don't use WEP or WPA. Just a standard wide open public WAP. Engenius
Senao 2511 card.

Here's the most recent stuff that could have had an effect, I don't know
the last time I rebooted the server, but I guess it was within this
timeframe:

daevid log # genlop -l --date 5 weeks ago | grep -v kde | grep -v gnome
| grep -v x11

     Sun Aug 19 17:29:40 2007 >>> dev-libs/expat-2.0.1
     Sun Aug 19 17:30:09 2007 >>> sys-fs/udev-114
     Sun Aug 19 17:30:19 2007 >>> sys-apps/debianutils-2.22.1
     Sun Aug 19 17:32:12 2007 >>> sys-apps/busybox-1.6.1
     Sun Aug 19 17:36:47 2007 >>> sys-devel/gettext-0.16.1-r1
     Sun Aug 19 17:37:04 2007 >>> sys-process/psmisc-22.5-r1
     Sun Aug 19 18:02:34 2007 >>> sys-fs/device-mapper-1.02.19-r1
     Sun Aug 19 18:04:42 2007 >>> app-text/sablotron-1.0.1
     Sun Aug 19 18:19:21 2007 >>> net-libs/opal-2.2.6
     Sun Aug 19 18:20:36 2007 >>> sys-apps/dbus-1.0.2-r2
     Sun Aug 19 18:21:19 2007 >>> dev-libs/dbus-glib-0.73
     Sun Aug 19 18:25:21 2007 >>> sys-devel/gdb-6.6-r2
     Sun Aug 19 18:26:02 2007 >>> dev-libs/apr-util-1.2.8
     Sun Aug 19 18:28:54 2007 >>> app-text/openjade-1.3.2-r1
     Sun Aug 19 20:30:38 2007 >>> dev-libs/pwlib-1.10.5
     Sun Aug 19 20:39:10 2007 >>> sys-fs/cryptsetup-luks-1.0.4-r3
     Sun Aug 19 20:46:12 2007 >>> x11-apps/sessreg-1.0.2
     Sun Aug 19 20:47:25 2007 >>> net-misc/openssh-4.6_p1-r3
     Sun Aug 19 20:55:39 2007 >>> net-dns/libidn-0.6.9-r1
     Sun Aug 19 21:04:32 2007 >>> net-misc/curl-7.16.4
     Sun Aug 19 21:04:37 2007 >>> net-misc/netkit-talk-0.17-r4
     Sun Aug 19 23:50:57 2007 >>> dev-libs/apr-util-1.2.8
     Mon Aug 20 00:03:20 2007 >>> sys-apps/hal-0.5.9-r1
     Mon Aug 20 01:36:07 2007 >>> dev-libs/apr-util-1.2.8
     Mon Aug 20 12:55:06 2007 >>> dev-libs/apr-util-0.9.12-r1
     Thu Sep  6 18:23:04 2007 >>> sys-apps/portage-2.1.2.12
     Thu Sep  6 18:23:23 2007 >>> sys-devel/autoconf-2.61-r1
     Thu Sep  6 18:24:03 2007 >>> net-misc/rsync-2.6.9-r3
     Thu Sep  6 19:34:54 2007 >>> sys-auth/consolekit-0.2.1
     Thu Sep  6 19:36:24 2007 >>> dev-libs/libIDL-0.8.8
     Thu Sep  6 19:50:08 2007 >>> net-misc/vino-2.18.1
     Thu Sep  6 20:06:20 2007 >>> dev-python/pygtkglext-1.1.0
     Thu Sep  6 22:29:46 2007 >>> dev-libs/openssl-0.9.8e-r2
     Thu Sep  6 22:31:12 2007 >>> dev-libs/glib-2.12.13
     Thu Sep  6 22:39:13 2007 >>> sys-libs/db-4.5.20_p2
     Thu Sep  6 22:39:33 2007 >>> net-libs/libpcap-0.9.7
     Thu Sep  6 23:26:55 2007 >>> sys-devel/libtool-1.5.24
     Thu Sep  6 23:28:55 2007 >>> media-libs/alsa-lib-1.0.14a-r1
     Fri Sep  7 11:24:37 2007 >>> dev-python/setuptools-0.6_rc6
     Fri Sep  7 11:28:40 2007 >>> dev-python/pyorbit-2.14.3
     Fri Sep  7 11:30:11 2007 >>> net-misc/dhcp-3.1.0
     Fri Sep  7 11:32:15 2007 >>> net-wireless/wireless-tools-29_pre22
     Fri Sep  7 11:32:21 2007 >>> net-misc/whois-4.7.22
     Fri Sep  7 12:29:13 2007 >>> net-misc/openssh-4.7_p1
     Fri Sep  7 12:30:48 2007 >>> net-mail/dovecot-1.0.3
     Fri Sep  7 12:37:21 2007 >>> net-firewall/iptables-1.3.8-r1
     Tue Sep 11 22:46:28 2007 >>> dev-perl/XML-Parser-2.34-r1
     Tue Sep 11 22:49:34 2007 >>> dev-libs/apr-util-0.9.12-r1

Rebooted server today.

     Tue Sep 18 21:16:25 2007 >>> net-wireless/hostap-utils-0.4.7
     Tue Sep 18 21:16:41 2007 >>> net-wireless/hostapd-0.4.9

The last two entries are where I noticed wifi wasn't working tonight, so
I tried to re-emerge it, but that didn't fix it.

# eix hostapd
[I] net-wireless/hostapd
     Available versions:  0.4.9 ~0.5.8 ~0.6.0 {ipv6 logwatch madwifi
ssl}
     Installed versions:  0.4.9(21:16:39 09/18/07)(ipv6 -logwatch
-madwifi ssl)
     Homepage:            http://hostap.epitest.fi
     Description:         IEEE 802.11 wireless LAN Host AP daemon





More information about the HostAP mailing list