How do i know that i am using Host-AP for my PCMCIA Card...

Fawad Nazir fawad.nazir at gmail.com
Tue May 16 03:02:28 EDT 2006


I have some strange things to share with you.

I am using Linux v2.6.16 on Ubuntu 5.10. Host-ap version is the default version.

I just tried another PCMCIA card "Veritech VAC2511-D IEEE 802.11b".
It is loading from the correct driver:
fawad at Ubuntu-01:/etc/hotplug$ ls -al /sys/class/net/wlan0/device/driver
lrwxrwxrwx  1 root root 0 2006-05-16 16:46
/sys/class/net/wlan0/device/driver -> ../../../../../bus/pcmcia/driv
ers/hostap_cs

Now the output of iwconfig is: (it is showing two interfaces wifi0 and wlan0)

fawad at Ubuntu-01:/etc/hotplug$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth1      no wireless extensions.

sit0      no wireless extensions.

Warning: Driver for device wifi0 has been compiled with version 19
of Wireless Extension, while this program supports up to version 18.
Some things may be broken...

wifi0     IEEE 802.11b  ESSID:"test"
          Mode:Master  Access Point: 00:00:00:00:00:00   Bit Rate:11 Mb/s
          Sensitivity=1/3
          Retry min limit:8   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off

wlan0     IEEE 802.11b  ESSID:"test"
          Mode:Master  Access Point: 00:00:00:00:00:00   Bit Rate:11 Mb/s
          Sensitivity=1/3
          Retry min limit:8   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

There's is another problem, in saw in dmesg command: prism2_config() failed

See the output of dmesg:
fawad at Ubuntu-01:/etc/hotplug$ dmesg
[4296620.261000] pccard: PCMCIA card inserted into slot 0
[4296620.261000] pcmcia: registering new device pcmcia0.0
[4296620.268000] hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
[4296620.268000] hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
[4296620.268000] Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
[4296620.268000] IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
[4296620.268000] io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
[4296620.272000] hostap_cs: Registered netdevice wifi0
[4296620.272000] wifi0: Interrupt, but dev not OK
[4296620.312000] hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 3, io 0x3100-0x313f
[4296620.512000] prism2_hw_init: initialized in 199 ms
[4296620.513000] wifi0: NIC: id=0x800c v1.0.0
[4296620.514000] wifi0: PRI: id=0x15 v1.1.0
[4296620.514000] wifi0: STA: id=0x1f v1.4.9
[4296620.515000] wifi0: defaulting to bogus WDS frame as a workaround
for firmware bug in Host AP mode WDS
[4296620.520000] wifi0: registered netdevice wlan0
[4296620.701000] orinoco 0.15rc3 (David Gibson
<hermes at gibson.dropbear.id.au>, Pavel Roskin <proski at gnu.org>, et al)
[4296620.711000] orinoco_cs 0.15rc3 (David Gibson
<hermes at gibson.dropbear.id.au>, Pavel Roskin <proski at gnu.org>, et al)
[4296620.717000] pcmcia: registering new device pcmcia0.1
[4296620.722000] hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
[4296620.723000] hostap_cs: setting Vcc=2 (from config)
[4296620.723000] Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
[4296620.723000]   Vcc mismatch - skipping this entry
[4296620.723000] 0.1: GetNextTuple: No more items
[4296620.723000] prism2_config() failed
fawad at Ubuntu-01:/etc/hotplug$

According to couple of suggestions in different related threads i did
two things:

added : exclude irq 9 & exclude irq 2 in the file
/etc/pcmcia/config.opts

and second:

i trued running this command to upload hostap_cs:
$sudo modprobe hostap_cs ignore_cis_vcc=1

After doing this i was succesful in getting rid of: Vcc mismatch -
skipping this entry

The output of dmesg is:

fawad at Ubuntu-01:/etc/hotplug$ dmesg
[4297035.680000] pccard: card ejected from slot 0
[4297035.689000] wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
[4297035.689000] wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0xffff
[4297035.689000] wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list?
(entry=dbb30d00, type=0, res=-1)
[4297035.689000] wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
[4297035.689000] hostap_cs: Shutdown failed
[4297037.664000] pccard: PCMCIA card inserted into slot 0
[4297037.664000] pcmcia: registering new device pcmcia0.0
[4297037.671000] hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
[4297037.671000] hostap_cs: ignoring Vcc=33 (from config)
[4297037.671000] Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
[4297037.671000] IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
[4297037.671000] io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
[4297037.675000] hostap_cs: Registered netdevice wifi0
[4297037.675000] wifi0: Interrupt, but dev not OK
[4297037.715000] hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 3, io 0x3100-0x313f
[4297037.915000] prism2_hw_init: initialized in 200 ms
[4297037.916000] wifi0: NIC: id=0x800c v1.0.0
[4297037.916000] wifi0: PRI: id=0x15 v1.1.0
[4297037.916000] wifi0: STA: id=0x1f v1.4.9
[4297037.918000] wifi0: defaulting to bogus WDS frame as a workaround
for firmware bug in Host AP mode WDS
[4297037.922000] wifi0: registered netdevice wlan0
[4297038.108000] orinoco 0.15rc3 (David Gibson
<hermes at gibson.dropbear.id.au>, Pavel Roskin <proski at gnu.org>, et al)
[4297038.117000] orinoco_cs 0.15rc3 (David Gibson
<hermes at gibson.dropbear.id.au>, Pavel Roskin <proski at gnu.org>, et al)
[4297038.124000] pcmcia: registering new device pcmcia0.1
[4297038.129000] hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
[4297038.129000] hostap_cs: ignoring Vcc=2 (from config)
[4297038.129000] Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
[4297038.129000] IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
[4297038.129000] io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
[4297038.129000] CardServices(RequestIO) returned 29
[4297038.129000] 0.1: RequestIO: Configuration locked
[4297038.130000] 0.1: GetNextTuple: No more items
[4297038.130000] prism2_config() failed

But still i have the above few errors in the end of dmesg output.

One more thing, which i would like to share with you is that i have
blacklisted orinoco_cs
orinoco
in the file /etc/hotplug/blacklist. But this does not work. Still
orinoco_cs get loaded.

Even if i run $sudo modprobe -r orinoco_cs, still when ever i plug the
PCMCIA card in it again gets loaded.

If you have anymore questions about this, please let me know.

I will be very thankful for your help.

Best Regards,
Fawad.


On 5/16/06, Jar <jar at pcuf.fi> wrote:
>
> > Is it a must that host-ap should use wlanX interfaces?
>
> No but in default it uses wlanX, but some network script etc. can rename it to be
> something else if wanted.
>
>
> --
> Best Regards, Jar
> _______________________________________________
> HostAP mailing list
> HostAP at shmoo.com
> http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap
>


-- 
Fawad Nazir



More information about the HostAP mailing list