madwifi+wpa_supplicant issues

apseyed at bu.edu apseyed at bu.edu
Fri Oct 28 14:12:05 EDT 2005


Hi,

I've wrestling with this and was wondering if someone could enlighten me. I had no problem using madwifi and wireless tools under Centos3.x, now that I am using Centos 4.x i am having issues with talking to encrypted wireless network, i.e. using wpa_supplicant.

running on a x31 thinkpad with the atheros chipset wireless nic capable of a,b,g , kern 2.6.9-11.EL.

madwifi / ath0 is working fine and actually connects to unencrypted networks on its own.

I am using the command:
sudo wpa_supplicant -ddd -D madwifi -i ath0 -c /etc/wpa_supplicant.conf

and my /etc/wpa_supplicant.conf file looks like this:

network={
        ssid="w3rd"
        #key_mgmt=WPA-PSK
        #key_mgmt=WPA-EAP
        #key_mgmt=IEEE8021X
        #key_mgmt=WPA-EAP WPA-PSK IEEE8021X NONE
        key_mgmt=NONE
        psk="682m at ss"
        #psk="5F10E4D70773E34694373FEB0D"
        #wep_key0="5F10E4D70773E34694373FEB0D"
        #wep_key1="D0433B4C58"
}
 I have tried a number of options and i simply cannot get it to work thus far. I am using a standard linksys 802.11b wireless router, ssid is w3rd, 64bit WEP encryption, which i have passphrase and several key strings to. if i provide the passphrase for psk variable it complains:

Line: 1 - start of a new network block
ssid - hexdump_ascii(len=4):
     77 33 72 64                                       w3rd
key_mgmt: 0x4
Line 8: Invalid passphrase length 7 (expected: 8..63) '682m at ss'.
Line 8: failed to parse psk '"682m at ss'.
Line 12: failed to parse network block.
so i tried passing a key as the psk "passphrase" and tried the wep_key variables also, i also tried IEE8021X and also NONE.

with IEE8021X  and the key set as the psk i see this verbage since i'm using the debug mode:

EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
Wireless event: cmd=0x8b19 len=12
Received 950 bytes of scan results (5 BSSes)
Scan results: 5
Selecting BSS from priority group 0
0: 00:14:bf:19:47:61 ssid='drml linksys' wpa_ie_len=26 rsn_ie_len=0
   skip - SSID mismatch
1: 00:11:95:53:a7:0d ssid='HAM' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:06:25:6d:82:c5 ssid='w3rd' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
3: 00:11:95:41:5e:ef ssid='DCTBoston' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
4: 00:04:5a:fa:36:7d ssid='joey' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
   selected non-WPA AP 00:06:25:6d:82:c5 ssid='w3rd'
Trying to associate with 00:06:25:6d:82:c5 (SSID='w3rd' freq=2437 MHz)
Cancelling scan request
Automatic auth_alg selection: 0x1
No keys have been configured - skip key clearing
wpa_driver_madwifi_set_drop_unencrypted: enabled=1
wpa_driver_madwifi_associate
Setting authentication timeout: 5 sec 0 usec
EAPOL: External notification - portControl=Auto
Wireless event: cmd=0x8b1a len=17
Wireless event: cmd=0x8b15 len=20
Wireless event: new AP: 00:06:25:6d:82:c5
Association event - clear replay counter
Associated to a new BSS: BSSID=00:06:25:6d:82:c5
No keys have been configured - skip key clearing
Associated with 00:06:25:6d:82:c5
EAPOL: External notification - portEnabled=0
EAPOL: External notification - portValid=0
EAPOL: External notification - portEnabled=1
EAPOL: SUPP_PAE entering state CONNECTING
EAPOL: txStart
TX EAPOL - hexdump(len=18): 00 06 25 6d 82 c5 00 05 4e 44 67 38 88 8e 01 01 00 00
EAPOL: SUPP_BE entering state IDLE
EAP: EAP entering state INITIALIZE
EAP: EAP entering state IDLE
Setting authentication timeout: 10 sec 0 usec
RTM_NEWLINK, IFLA_IFNAME: Interface 'ath0' added
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=29 idleWhile=59
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=28 idleWhile=58
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=27 idleWhile=57
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=26 idleWhile=56


It looks like it sees the network but is unable to connect to it for some reason.

if i set WPA-PSK I see the output:

EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
Wireless event: cmd=0x8b19 len=12
Received 1156 bytes of scan results (6 BSSes)
Scan results: 6
Selecting BSS from priority group 0
0: 00:14:bf:19:47:61 ssid='drml linksys' wpa_ie_len=26 rsn_ie_len=0
   skip - SSID mismatch
1: 00:11:95:53:a7:0d ssid='HAM' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
2: 00:06:25:6d:82:c5 ssid='w3rd' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
3: 00:11:50:3b:96:1d ssid='silver254356' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
4: 00:04:5a:fa:36:7d ssid='joey' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
5: 00:11:50:6d:a1:5e ssid='The Gays' wpa_ie_len=0 rsn_ie_len=0
   skip - no WPA/RSN IE
No suitable AP found.
Setting scan request: 5 sec 0 usec
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0
EAPOL: Port Timers tick - authWhile=0 heldWhile=0 startWhen=0 idleWhile=0

If there is something obviously wrong with my configuration file please let me know. Or any kind of advice is appreciated.

Thanks,
Patrice




More information about the HostAP mailing list