ioctl[PRISM2_IOCTL_DOWNLOAD]: Input/output error

es3110 at adelphia.net es3110 at adelphia.net
Fri Jun 24 23:50:21 EDT 2005


The problem is strange.  The card is recognized and wifi0 and wlan1 devices are initialized.  However, the card appears with no MAC address and ifconfig and iwconfig are unable to successfully change any settings to the device.  I have included as much information as I can think of.

Linux 2.6.11 (Kernel)
HostAP 0.3.9

PCMCIA Card (cardctl info):

PRODID_1="SMC"
PRODID_2="SMC2532W-B EliteConnect Wireless Adapter"
PRODID_3=""
PRODID_4=""
MANFID=d601,0010
FUNCID=6

hostap_cs.conf is configured as follows:

card "SMC2532W-B EliteConnect Wireless Adapter"
   manfid 0xd601, 0x0010
   bind "hostap_cs"

Once card is inserted, the card is recognized and the hostap_cs modules are loaded.  Both hostap and hostap_cs appear in the output of lsmod.

This is what ifconfig shows for wlan1 and wifi0:

wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:00:00:00:00:00
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:16 Base address:0x280

wifi0     Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-00-00-00-00-00-78-99-00-00-00-00-00-00-00-00
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:16 Base address:0x280

iwconfig gives the following output:

wlan1     IEEE 802.11-DS  ESSID:"test"
          Mode:Master
          Encryption key:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

wifi0     IEEE 802.11-DS  ESSID:"test"
          Mode:Master
          Encryption key:off

iwconfig appears to recognize the card as wireless.  I can post the output of iwpriv if needed.

The following is the dmesg output after card insertion:

hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
hostap_cs: setting Vcc=50 (from config)
Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
io->flags = 0x0047, io.base=0x0000, len=128
hostap_cs: Registered netdevice wifi0
wifi0: Interrupt, but dev not OK
wifi0: Interrupt, but dev not OK
hostap_cs: index 0x01: Vcc 5.0, irq 16, io 0x0280-0x02ff
wifi0: __hfa384x_cmd_no_wait(6) - timeout - reg=0xffff
hostap_cs: first command failed - assuming card does not have primary firmware
eth0: link down
hostap_cs: assuming no Primary image in flash - card initialization not completed
wifi0: test Genesis mode with HCR 0x1f
prism2_pccard_cor_sreset: original COR 41
prism2_pccard_genesis_sreset: original COR 41
Readback test failed, HCR 0x1f write 00 e1 a1 ff read 00 a1 a1 a1
wifi0: test Genesis mode with HCR 0x0f
prism2_pccard_cor_sreset: original COR 41
prism2_pccard_genesis_sreset: original COR 41
Readback test succeeded, HCR 0x0f
prism2_pccard_genesis_sreset: original COR 41
wifi0: registered netdevice wlan1

If I try to change any properties using ifconfig or iwconfig, the following output appears in dmesg:

wlan1: cannot get RID fdc6 (len=12) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fdc1 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fdc6 (len=12) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc06 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fd42 (len=6) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc0e (len=34) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc84 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc83 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc82 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fc09 (len=2) - no PRI f/w
wlan1: cannot get RID fd48 (len=2) - no PRI f/w

I do not understand why the output says there is no primary firmware.  The card works fine in Windows.  If I try to upload some firmware into RAM with hostap_fw_load, I get the following output:

Downloading primary firmware /etc/pcmcia/PM010102.HEX
srec summary for PM010102.HEX
Included file name: PM010102.HEX
Component: 0x0015 1.1.2 (primary firmware)


Verifying update compatibility and combining data:
Plugging PDR 0400 (NIC configuration): ram16=1 pci=0 (03 00)
OK.

Downloading to volatile memory (RAM).
ioctl[PRISM2_IOCTL_DOWNLOAD]: Input/output error

Download failed!

I have no idea what is wrong and I don't know if it is a problem with the card or hostap.  However, I have seen on various forums others who have successfully gotten this card to work with HostAP.  Any advice or possible solutions would be greatly appreciated.



More information about the HostAP mailing list