Firmware bug? No effect on changing channels using iwconfig

Kishore Ramachandran ramack at eden.rutgers.edu
Thu Jun 23 10:44:18 EDT 2005


Please disregard my previous messages on this topic - I made a mistake.

The function that handles the call to change APs (hostap_join_ap) sets
the channel to 1 unless it can find the requested AP in a data structure
(local->last_scan_results). That was the reason why my associations were
going out on channel 1.

regards,
Kishore

On Wed, 22 Jun 2005, Kishore Ramachandran wrote:

> All:
>
> I wrote about this sometime back as well. I am trying to use the "manual
> scan and roam" option (iwpriv wlan0 host_roaming 2). Unfortunately, I am
> unable to change channels using iwconfig. There are no errors reported in
> dmesg or /var/log/messages. Is this a firmware bug?
>
> As indicated below, I am using hostap driver version 0.3.7, linux kernel
> v2.4.30 and firmware v1.4.9.
>
> The sequence of steps I take are:
> (a) iwconfig wlan0 mode managed essid 4G
> (b) iwpriv wlan0 host_roaming 2
> (c) iwconfig wlan0 channel 11 (no change indicated by iwconfig display)
> (d) iwconfig wlan0 ap 00:09:5B:91:59:58 (association not successful)
>
> Using ethereal, I noted that the first set of authentication and
> association frames go out on the channel on which the card found an AP
> after step (a). Beyond this point, all authentication and association
> frames go out on channel 1. Changing channels has no effect and there are
> no errors in dmesg or /var/log/messages.
>
> Please let me know what's going on.
>
> Thanks,
> Kishore
>
> dmesg output:
> -------------
> hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
> hostap_cs: 0.3.7 - 2005-02-12 (Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>)
> hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
> hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
> hostap_cs: setting Vcc=50 (from config)
> Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
> IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
> io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
> hostap_cs: Registered netdevice wifi0
> hostap_cs: index 0x01: Vcc 5.0, irq 3, io 0x0100-0x013f
> prism2_hw_init: initialized in 200 ms
> wifi0: NIC: id=0x800c v1.0.0
> wifi0: PRI: id=0x15 v1.1.0
> wifi0: STA: id=0x1f v1.4.9
> wifi0: defaulting to bogus WDS frame as a workaround for firmware bug in
> Host AP mode WDS
> wifi0: registered netdevice wlan0
> wlan0: Host AP mode does not support 'Any' essid
> ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
> prism2: wlan0: operating mode changed 3 -> 2
> wifi0: LinkStatus=2 (Disconnected)
> wifi0: LinkStatus: BSSID=00:0d:3a:23:15:3d
> wifi0: LinkStatus=1 (Connected)
> wifi0: LinkStatus: BSSID=00:09:5b:91:59:a1
>
> _______________________________________________
> HostAP mailing list
> HostAP at shmoo.com
> http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap
>



More information about the HostAP mailing list