RICOH bridge and SENAO==>HOSTAP_cs:initalisation failed, prism2_config() failed

Brian Sturgill zen_hacker at hotmail.com
Tue Jun 15 05:56:11 EDT 2004


You may try excluding Irq 9 and 2 in your config.opts for pcmcia. If you 
exclude the irq, it may assign another irq to the card and that may repair 
your problem.A lot of hardware refuses to use irq 9 or 2. Can't hurt to try 
it!!!!

Brian

>From: "gaurav dawra" <openapproject at hotmail.com>
>To: hostap at shmoo.com
>Subject: RICOH bridge and SENAO==>HOSTAP_cs:initalisation 
>failed,prism2_config() failed Date: Tue, 15 Jun 2004 06:53:33 +0000
>
>Hi
>
>I am trying to configure my senao 2511 CD EXT2 with RICOH chipset based PCI 
>to PCMCIA brdige.
>I can modprobe i82365 ,pcmcia_core (installed using pcmcia-cs-3.2.7 
>package) and ds modules.
>
>when i do lsmod:
>[root at openap root]# lsmod
>Module                  Size  Used by    Not tainted
>ds                      8264   0  (unused)
>i82365                 38208   1
>pcmcia_core            45184   0  [ds i82365]
>-----------------------------------------------------------------
>
>I do dmesg everything is fine: bridge is detected.
>
>Linux PCMCIA Card Services 3.2.7
>  kernel build: 2.4.20rn #5 SMP Mon Jun 14 10:47:01 MDT 2004
>  options:  [pci] [cardbus] [apm]
>Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
>  Ricoh RL5C475 rev 80 PCI-to-CardBus at slot 00:14, mem 0xe3001000
>    host opts [0]: [isa irq] [io 3/6/1] [mem 3/6/1] [pci irq 5] [lat 32/32] 
>[bus 2/2]
>    ISA irqs (default) = 4,7,9 PCI status changes
>--------------------------------------------------------------------
>Now i have SENAO 2511CD EXT2 card. I loaded the hostap modules using NEW 
>released ( hostap-driver-0.2.2)
>
>[root at openap hostap-driver-0.2.2]# ls
>ChangeLog  COPYING  driver  kernel-patches  Makefile  pcmcia-cs-patches  
>README
>
>I did make clean; make all; make install
>------------------------------------------------------------------------
>Now when i start the "cardmgr" by command "/etc/init.d/pcmcia restart"
>[root at openap hostap-driver-0.2.2]# /etc/init.d/pcmcia restart
>Shutting down PCMCIA services: done.
>Starting PCMCIA services: cardmgr[1995]: watching 1 socket
>done.
>[root at openap hostap-driver-0.2.2]# lsmod
>Module                  Size  Used by    Not tainted
>hostap_cs              47124   0  (unused)
>hostap                102440   0  [hostap_cs]
>ds                      8264   1  [hostap_cs]
>i82365                 38208   1
>pcmcia_core            45184   0  [hostap_cs ds i82365]
>[root at openap hostap-driver-0.2.2]#
>--------------------------------------------------------------------------
>lsmod shows me the hostap_cs driver is loaded: ALLRIGHT
>
>now when i do :"iwconfig"
>[root at openap hostap-driver-0.2.2]# iwconfig
>lo        no wireless extensions.
>
>eth0      no wireless extensions.
>
>dummy0    no wireless extensions.
>
>sit0      no wireless extensions.
>
>Warning: Driver for device wifi0 has been compiled with version 14
>of Wireless Extension, while this program is using version 15.
>Some things may be broken...
>
>wifi0     IEEE 802.11-DS  ESSID:"test"
>          Mode:Master
>          Encryption key:off
>          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
>          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
>          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
>-------------------------------------------------------------------------------------------------
>And when i do "dmesg" this comes:
>
>hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
>hostap_cs: 0.2.2 - 2004-05-31 (Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>)
>hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
>hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
>hostap_cs: setting Vcc=33 (from config)
>Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
>IO window settings: cfg->io.nwin=1 dflt.io.nwin=1
>io->flags = 0x0046, io.base=0x0000, len=64
>cs: IO port probe 0x0100-0x04ff: excluding 0x200-0x207 0x378-0x37f 
>0x3c0-0x3df 0x4d0-0x4d7
>cs: IO port probe 0x0800-0x08ff: clean.
>cs: IO port probe 0x0a00-0x0aff: clean.
>cs: IO port probe 0x0c00-0x0cff: clean.
>hostap_cs: Registered netdevice wifi0
>hostap_cs: index 0x01: Vcc 3.3, irq 9, io 0x0100-0x013f
>prism2_hw_init: initialized in 190 ms
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=0)
>wifi0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=c33dc1e0, 
>type=0, cmd=0x0021, param0=0xfd0b, EVSTAT=8010 INTEN=0010)
>wifi0: interrupt delivery does not seem to work
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd0b, len=8)
>Could not get RID for component NIC
>hostap_cs: Initialization failed
>prism2_config() failed
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=0)
>wifi0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=c33dc1e0, 
>type=0, cmd=0x0021, param0=0xfdc6, EVSTAT=8010 INTEN=0000)
>wifi0: interrupt delivery does not seem to work
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fdc6, len=12)
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=0)
>wifi0: hfa384x_cmd: command was not completed (res=0, entry=c33dc1e0, 
>type=0, cmd=0x0021, param0=0xfdc6, EVSTAT=8010 INTEN=0000)
>wifi0: interrupt delivery does not seem to work
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fdc6, len=12)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fdc1, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc06, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd42, len=6)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c7044230, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc0e, len=34)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc84, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc83, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc82, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fc09, len=2)
>wifi0: hfa384x_cmd_issue: cmd reg was busy for 5000 usec
>wifi0: hfa384x_cmd_issue - timeout - reg=0x8021
>wifi0: hfa384x_cmd: entry still in list? (entry=c33dc1e0, type=0, res=-1)
>wifi0: hfa384x_cmd: interrupted; err=-110
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd48, len=2)
>------------------------------------------------------------------------------------------------------------
>NOw FYI i have configured this card with the same bridge with  the HOSTAP 
>driver only . I have also tried to configure using the 
>"hostap-driver-0.2.1" also.
>
>I do not know what is happening here.
>
>wifi0: interrupt delivery does not seem to work
>wifi0: hfa384x_get_rid: CMDCODE_ACCESS failed (res=-110, rid=fd0b, len=8)
>Could not get RID for component NIC
>hostap_cs: Initialization failed
>prism2_config() failed
>
>
>Please suggest what i am doing wrong. I have read quite a good number of 
>postings on the internet, but no real HINT. I have also read some postings 
>from pavel, they were helpful but this is a NEW ERROR for me.
>
>Thanx,
>Gaurav
>
>_________________________________________________________________
>Is your PC infected? Get a FREE online computer virus scan from McAfee® 
>Security. http://clinic.mcafee.com/clinic/ibuy/campaign.asp?cid=3963
>
>_______________________________________________
>HostAP mailing list
>HostAP at shmoo.com
>http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap

_________________________________________________________________
MSN Toolbar provides one-click access to Hotmail from any Web page – FREE 
download! http://toolbar.msn.click-url.com/go/onm00200413ave/direct/01/




More information about the HostAP mailing list