VCC_mismatch: VCC_ignore NOT working!!Help

Brian Sturgill zen_hacker at hotmail.com
Sun Jul 25 11:54:04 EDT 2004


I had to do this to make my laptop work. My laptop has an older Cirrus Logic 
Controller (PD6832) and that controller doesn't like the CIS from the Senao 
card. I have several of the Senao 2511's and I had to add a line to 
hostap_cs.conf. At the end of the file there is a commented  line that has 
options for the hostap_cs module. I didn't edit it. I just dropped one line 
below it and added the line as follows:
module "hostap_cs" opts "ignore_cis_vcc=1"
It looks as though you still had that line commented out. Remove the "#" 
from the beginning of the line. Let me know if this works!!!!!

Brian

>From: "gaurav dawra" <openapproject at hotmail.com>
>To: zen_hacker at hotmail.com
>CC: hostap at shmoo.com
>Subject: VCC_mismatch: VCC_ignore NOT working!!Help
>Date: Sun, 25 Jul 2004 07:58:58 +0000
>
>Hey Thanx for the reply, I appreciate it. Well first of all i am sorry if i 
>gave this impression that i am trying to load hostap on laptop, actually it 
>is running on laptop and working great for me. What i am trying to do is to 
>load it on a *PC104* module with PCMIA adpater on it.  Well bridge from 
>ISA/PCMCIA has been detected and that adapter working fine with orinoco 
>drivers but has some issues with hostap_cs driver. well i understand a bit 
>more about hostap but still cud not able to solve this issue. I will 
>appreciate if you , pavel or any other can able to help with this problem.
>
>Neways here is the problem:
>I am trying to load Senao NL2511 CD card which is a prism 2 based card.  
>When i start "/etc/init.d/pcmcia start"  it comes with High beep and low 
>beep meaning card is not detected:(
>[root at localhost hostap-driver-0.2.1]# /etc/init.d/pcmcia restart
>Shutting down PCMCIA services: done.
>Starting PCMCIA services: cardmgr[2606]: watching 2 sockets
>done.
>
>
>cardctl info:
>[root at localhost hostap-driver-0.2.1]# cardctl info
>PRODID_1="INTERSIL"
>PRODID_2="HFA384x/IEEE"
>PRODID_3="Version 01.02"
>PRODID_4=""
>MANFID=0156,0002
>FUNCID=6
>PRODID_1=""
>PRODID_2=""
>PRODID_3=""
>PRODID_4=""
>MANFID=0000,0000
>FUNCID=255
>
>cardctl ident:
>[root at localhost hostap-driver-0.2.1]# cardctl ident
>Socket 0:
>  product info: "INTERSIL", "HFA384x/IEEE", "Version 01.02", ""
>  manfid: 0x0156, 0x0002
>  function: 6 (network)
>Socket 1:
>  no product info available
>
>[root at localhost hostap-driver-0.2.1]# dump_cis
>Socket 0:
>  dev_info
>    NULL 0ns, 512b
>  attr_dev_info
>    SRAM 500ns, 1kb
>  vers_1 5.0, "INTERSIL", "HFA384x/IEEE", "Version 01.02", ""
>  manfid 0x0156, 0x0002
>  funcid network_adapter
>  lan_technology wireless
>  lan_speed 1 mb/sec
>  lan_speed 2 mb/sec
>  lan_speed 5 mb/sec
>  lan_speed 11 mb/sec
>  lan_media 2.4_GHz
>  lan_node_id 00 02 6f 00 00 01
>  lan_connector Closed connector standard
>  config base 0x03e0 mask 0x0001 last_index 0x01
>  cftable_entry 0x01 [default]
>    Vcc Vnom 3300mV Vmin 3V Vmax 3600mV Iavg 300mA
>    Ipeak 300mA Idown 10mA
>    io 0x0000-0x003f [lines=6] [16bit]
>    irq mask 0xffff [level] [pulse]
>
>Socket 1:
>  no CIS present
>
>dmesg:
>Linux PCMCIA Card Services 3.2.7
>  kernel build: 2.4.20 #2 Tue Jun 21 06:36:59 MDT 2005
>  options:  [pci] [cardbus] [apm]
>Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
>  Cirrus PD672x rev 00 ISA-to-PCMCIA at port 0x3e0 ofs 0x00
>    host opts [0]: [ring] [65/6/3] [1/15/3]
>    host opts [1]: [ring] [65/6/3] [1/15/3]
>    ISA irqs (default) = 3,4,5,7,11 polling interval = 1000 ms
>==>bridge is detected.
>cs: memory probe 0x0d0000-0x0dffff: clean.
>hostap_crypt: registered algorithm 'NULL'
>hostap_cs: 0.2.1 - 2004-05-06 (Jouni Malinen <jkmaline at cc.hut.fi>)
>hostap_cs: setting Vcc=33 (constant)
>hostap_cs: CS_EVENT_CARD_INSERTION
>hostap_cs: setting Vcc=50 (from config)
>Checking CFTABLE_ENTRY 0x01 (default 0x01)
>  Vcc mismatch - skipping this entry
>hostap_cs: GetNextTuple: No more items
>prism2_config() failed
>
>lsmod:
>[root at localhost hostap-driver-0.2.1]# lsmod
>Module                  Size  Used by    Not tainted
>hostap_cs              47668   0  (unused)
>hostap                100840   0  [hostap_cs]
>ds                      8104   2  [hostap_cs]
>i82365                 38016   2
>pcmcia_core            44736   0  [hostap_cs ds i82365]
>8139too                17064   1
>mii                     3444   0  [8139too]
>mousedev                5208   0  (unused)
>keybdev                 2688   0  (unused)
>
>I am using i82365 and ds module. I also tried to load the card with this 
>"ignore_cis_vcc=1"
># Optional configuration parameters for hostap_cs.o
># module "hostap_cs" opts "channel=3 iw_mode=3 essid=test ignore_cis_vcc=1"
>
>But it is still not working, well looking at 'dmesg' suggest that there is 
>a clear VCC mismatch but why the vcc_ignore not working. I believe 
>hostap_cs should ignore the vcc and load the services. The socket does 
>support, "compaq WL110" based on hermes chipset and work with 'orinoco_cs.o 
>'  which is a 5.0 V card. But it does not work with hostap_cs with Senao 
>Card. Why is VCC ignore not working?
>
>
>ANOTHER ISSUE WHICH  I NOTICED: THIS IS I BELIEVE AN IRQ PROBLEM:
>Also i tried to load hostap_cs with Netgear PCMCIA card MA401 which is a 
>VCC=5.0 card and it  does not work either. As when i plugin this card , the 
>keyboard stops responding and i guess even IDE. So when i exclude all irq's 
>in 'more /proc/interrupts'  by 'excluding them in 'config.opts'' still it 
>hangs and does not work? Yeah !! it only 'beeps once(HIGH)' when i plugin 
>VCC=5.0 V card but keyboard hangs.
>Does not mean that hostap_cs is loaded but there is an IRQ issue?
>
>Well i even looked into "hostap_cs.c" to get the idea of what is going on. 
>But i am not really into hardware:(. Please suggest what is going on with 
>it. If this is an IRQ problem. Then i believe there may be some solution to 
>it. I will be thankful for some hints.
>
>Looking forward to quick response.
>
>--Gaurav
>
>>From: "Brian Sturgill" <zen_hacker at hotmail.com>
>>To: openapproject at hotmail.com, hostap at shmoo.com
>>Subject: RE: IRQ'S Bugging me!! Help!!
>>Date: Sat, 24 Jul 2004 01:03:41 +0000
>>
>>What pcmcia controller does the laptop have and what version of the kernel 
>>are you running. If it is a later 2.4 kernel and a newer laptop, it 
>>probably should be running the yenta_socket driver for pcmcia.  I have an 
>>older laptop that was a real bugger to get the card services working in 
>>Linux. I couldn't use the yenta_ socket driver. I had to pass some boot 
>>options to the kernel when booting to make mine work but it was older 
>>hardware (P200mmx laptop). I noticed your /proc/interrupts was showing the 
>>i82365 driver. You may try the yenta_socket driver and see what happens.
>>
>>Let me know some more info and I may be able to help you
>>
>>Brian
>>
>>
>>>From: "gaurav dawra" <openapproject at hotmail.com>
>>>To: vda at port.imtp.ilyichevsk.odessa.ua
>>>CC: hostap at shmoo.com
>>>Subject: IRQ'S Bugging me!! Help!!
>>>Date: Fri, 23 Jul 2004 23:45:43 +0000
>>>
>>>
>>>:) Thanx Denis , i have seen the fireworks, well these IRQ's are bugging 
>>>me now :(. It's still NOT working. well i ran test.sh script and after 
>>>starting the "pcmcia" services it does not respond back, it does not 
>>>collect any errors . It seems like HardDisk is not responding back. So 
>>>all i can do at that point is take the power off and plug it back to 
>>>restart the machine. Kernel just stops working on me.
>>>
>>>If you have clue how the IRQ's are assigned by the linux kernel.
>>>          CPU0
>>>  0:      69250          XT-PIC  timer
>>>  1:       2184          XT-PIC  keyboard
>>>  2:          0             XT-PIC  cascade
>>>  8:          1             XT-PIC  rtc
>>>11:       8936          XT-PIC   eth0, i82365
>>>12:       6630          XT-PIC  PS/2 Mouse
>>>14:       9157          XT-PIC  ide0
>>>15:      20834          XT-PIC  ide1
>>>NMI:          0
>>>ERR:          0
>>>
>>>
>>>I have excluded all these above IRQ's in the 'config.opts" file. But 
>>>Still Does not work.
>>>
>>>Can i assign a static irq's to the hostap_cs driver. By modifying the 
>>>"config.opts" file. I don't really know what to do, it is kind of 
>>>frustating now!!
>>>
>>>FYI the bridge loads succesfully and but the card is giving the problem. 
>>>I can successfuly load the "orinoco" drivers but not the hostap_cs one ?? 
>>>why
>>>
>>>If anyone out there have any clue please suggest.
>>>
>>>-Gaurav
>>>
>>>
>>>>From: Denis Vlasenko <vda at port.imtp.ilyichevsk.odessa.ua>
>>>>To: "gaurav dawra" <openapproject at hotmail.com>
>>>>Subject: Re: IRQ interrupt problem& HOSTAP
>>>>Date: Fri, 23 Jul 2004 00:16:49 +0300
>>>>
>>>>On Thursday 22 July 2004 19:16, gaurav dawra wrote:
>>>> > Thanx denis.
>>>> >
>>>> > For loading Hostap i just need to start the cardmgr byu 
>>>>"/etc/init.d/pcmcia
>>>> > start"
>>>> >
>>>> > What should i do after this, as the keyboard hangs and i could not 
>>>>able to
>>>> > do anything.
>>>>
>>>>You should create a shell script:
>>>>
>>>>test.sh
>>>>=======
>>>>#!/bin/sh
>>>>
>>>>echo "Going to start PCMCIA"
>>>>/etc/init.d/pcmcia start
>>>>sleep 2
>>>>echo "I will collect some data now. Reboot and examine /tmp contents"
>>>>cat /proc/interrupts >/tmp/ints
>>>>dmesg >/tmp/dmesg
>>>>...etc....
>>>>sync
>>>>echo "Ok you may reboot me now."
>>>>shutdown -r now
>>>>========
>>>>
>>>>Just run it:
>>>>
>>>># sh test.sh
>>>>
>>>>and watch the fireworks :)
>>>>--
>>>>vda
>>>>
>>>
>>>_________________________________________________________________
>>>FREE pop-up blocking with the new MSN Toolbar – get it now! 
>>>http://toolbar.msn.click-url.com/go/onm00200415ave/direct/01/
>>>
>>>_______________________________________________
>>>HostAP mailing list
>>>HostAP at shmoo.com
>>>http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap
>>
>

_________________________________________________________________
Don’t just search. Find. Check out the new MSN Search! 
http://search.msn.click-url.com/go/onm00200636ave/direct/01/




More information about the HostAP mailing list