constant disconnection/reconnection between Netgear MA401 AP and SMC2632W V.2 client

D. Sen dsen at homemail.com
Wed Jan 15 21:54:16 EST 2003


Where can I find out more about this WinXP problem? An URL?

Ryan Abbenhuys wrote:
> This is a problem with WinXP.
> Apparently this is a WinXP update or service pack that fixes it.
> 
> 
> 
>>Hello there,
>>
>>	I recently setup a Toshiba Satellite as a WAP/router for my home
>>network.  The setup uses a Netgear MA401 PrismII based card in the
>>laptop, which is binded to the HostAP driver. The configuration was very
>>strait forward (no special firmware needed), and it works well for the
>>most part. 
>>	A problem did emerge when I tried using a SMC2632W V.2 (Amtel chipset)
>>based client on the network.  The SMC client becomes associated on the
>>network without a problem, and even had a very strong signal. However,
>>every minute or so the SMC client laptop (running Windows XP) displays a
>>network disconnection of the wireless NIC, and then reconnects. These
>>disconnect/reconnect intervals seem to be equal, though I have not
>>proved this assumption. The simple and most obvious answer is that the
>>client is too far away from the WAP. However, the signal on the SMC xp
>>client is categorized as very "very good".  In fact, it's much better
>>than any of the Prism II clients have ever been (I have several machines
>>that access this WAP. All the rest are PrismII based). The transfer
>>rates (when actually connected) are indicative of this too, as they are
>>excellent. Most importantly, the other PrismII clients perform without
>>disconnection at equal distance from the WAP with a lower signal. I have
>>also tried using both SMC's windows utility and Windows XP's integrated
>>"zero" configuration system.  Both yield equal results.
>>	I should also mention two factors..
>>
>>1. This is the first non-prismII client I've used with this WAP system,
>>and it's the first with problems.
>>2. I upgraded the firmware on the MA401 to the most recent version
>>(standard firmware, not AP firmware) in hopes this would solve the
>>problem. It did not.
>>
>>Are there known incompatabilities with non-PrismII chipsets acting as
>>clients to the hostap driver?
>>
>>	I'm wondering if anyone has any insights to the cause of this
>>troublesum problem. Perhaps there is a way to tweak either the hostap
>>driver or the smc client settings?
>>
>>-- 
>>Mike Bohan <bogin at shortcircut.org>
>>
>>_______________________________________________
>>HostAP mailing list
>>HostAP at shmoo.com
>>http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap
>>
>>
> 
> 
> _______________________________________________
> HostAP mailing list
> HostAP at shmoo.com
> http://lists.shmoo.com/mailman/listinfo/hostap
> 
> 

-- 
---------------------------------------
D. Sen, PhD
21 Woodmont Drive
Randolph
NJ 07869
Home Email: dsen at homemail.com   Tel: 973 216 2326
Work Email: dsen at ieee.org       Web: http://www.auditorymodels.org/~dsen




More information about the HostAP mailing list